Science Museum - Bragança (Portugal)

Work Performed

Passive heating and cooling system design.

HVAC system design.

Acoustics design.

Relevant Details

In order to heat the museum space while avoiding uncontrolled daylight penetration (unacceptable in a museum space) a set of vertical Trombe wall/solar collectors are elegantly integrated in the Southeast façade.

The hybrid displacement ventilation system uses no ducts: air is admitted through low level openings near the entrance and is exhausted at high level in each of the two rooms that compose the museum space.

Exposed concrete is used in the floor and ceiling surfaces, allowing for optimal use of night cooling (night ventilation).

Mechanical heating and cooling is "delivered" using an active floor slab ("radiative").

Project Data

Architecture: Giulia de Appolonia